telefoon: 033-258 99 75

e-mail: info@sylviaverduin.nl

Babytherapie

Tijdens de behandeling ga ik in gesprek met de baby. Lichaamstaal en orgaantaal vertellen hoe de baby zich voelt. Een baby maakt tijdens de zwangerschap en de geboorte veel mee. Ook de eerste uren en dagen van een mensenleven kunnen bijzonder veel indruk maken op een pasgeborene. Ontwikkelingspsychologen hebben in de afgelopen decennia aangetoond dat een kindje zich op zekere hoogte bewust is van zijn omgeving, ook wanneer hij in de baarmoeder leeft. Een zwangere vrouw die stress ervaart geeft stresshormonen door aan haar baby. Een bevalling is lichamelijk en emotioneel een heftige ervaring voor moeder en kind. Een baby is beperkt in zijn reactie op onverwachte en overweldigende situaties en kan zo in de problemen komen. Basispatronen en reacties op stress en de vorming van angsten kunnen tijdens de geboorte gevormd worden. Het onbewuste geheugen slaat herinneringen op die het gedrag van de baby later kunnen beïnvloeden als zo’n herinnering geactiveerd wordt. Dit zijn fijne herinneringen maar soms ook herinneringen aan een moeilijke of te snelle geboorte.

Medische ingrepen tijdens het geboorteproces, denk hierbij aan inleiden , ruggenprik, keizersnede, gebruik van zuignap, maar ook moeilijke emotionele problemen tijdens de zwangerschap kunnen achteraf problemen veroorzaken bij de baby op lichamelijk en emotioneel gebied. Angst, frustratie, woede en verdriet zetten zich als lichamelijke spanning vast.

Herkent u één of meerdere van de volgende signalen dan kan babytherapie, in samenwerking met de medische wetenschap, uw baby helpen.

Krampjes
Overstrekken
Slecht slapen
Spugen, reflux
Voeding komt terug maar wordt weer ingeslikt
Eist moeder geheel op
Laat zich niet knuffelen, geen oogcontact
Snel overprikkelt zijn
Druk gedrag of juist te rustig
Huiduitslag
Veel huilen of zelfs krijsen
Huilt bij aan- en uitkleden en in bad gaan

Therapie kan daarvoor een oplossing zijn. Niet met woorden maar met aanraking. Want hoewel baby's niet praten communiceren ze wel. Een geboortesimulerende massage, in een zorgvuldig tempo, geven de baby de kans zijn pijn te uiten in een veilige omgeving en daardoor in contact. Op deze manier kan de baby heronderhandelen met de stressvolle gebeurtenis en kan hij een andere belevingservaring krijgen.
Als de baby kan en mag vertellen dan kan hij met deze signalen stoppen en een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling aangaan.

De behandeling bestaat uit een intake waarin de problemen die u met uw baby heeft worden vastgesteld. Vervolgens maak ik contact met uw baby en probeer ik een ruimte voor de baby te creëren waarin 'het verhaal van het lichaam' zich kan ontvouwen en voltooien. Via zachte aanrakingen in een aangepast tempo op plaatsen waar het kindje lichamelijke spanning vastgezet heeft, kan het zijn spanning en pijn ontladen. De baby wordt hierbij voldoende ondersteund in een veilige omgeving en staat centraal dit uur. Soms geeft de baby aan dat hij meer dan een keer nodig heeft om tot verwerking van zijn emotionele pijn te kunnen komen. Mogelijk kan dit tijdens hetzelfde bezoek, of even twee weken rust en dan een vervolg afspraak. Verwijzing door huisarts of consultatiebureau is niet noodzakelijk. Het behandelen van de baby kan ervoor zorgen dat problemen in de toekomst voorkomen worden. Eventuele behandeling door fysio- manueel therapeut of osteopaat kan na deze therapie soms beter verlopen omdat de baby niet meer in zijn stress reactie geactiveerd wordt waardoor de behandeling dieper door kan werken. Wij hebben dan ook onderling overleg zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn.

Babytherapie is volop in ontwikkeling, vooral in landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Nederland is het nog betrekkelijk nieuw. Babythearapie is wetenschappelijk onderbouwd vanuit de pre- en perinatale psychologie.

SOS Signalen van je baby

In de zomer van 2015 verscheen mijn eerste boek. Het gaat over babytherapie.

De inleiding lees je hier (PDF).

Het boek is hier te bestellen (als boek of e-book).Ervaringsverhaal Nova

Nova is geboren toen zij 39 weken oud was. Het ging om een ingeleide bevalling, de gynaecoloog verwachte wederom een groot kindje en bij haar broertje had dit tot nogal wat problemen geleid. Tijdens het inleiden bleek dat Nova dwars was gaan liggen, omdat er al ontsluiting was moest zij gehaald worden met een spoedkeizersnede. Nova huilde direct vanaf haar geboorte vaak en veel, dit viel onze kraamzorg al direct op. Elke voeding was een probleem voor haar, ze wilde wel drinken, maar had veel last van krampen en voeding die heel hoog bleef zitten, ook nog lang naar de voeding. Toen ze twee weken oud was hebben we voor het eerst een osteopaat bezocht, deze kon haar nauwelijks onderzoeken, zo hoog was haar spierspanning.
Lees het verhaal van Nova hier verder.

Ervaringsverhaal

Wat een feest, dit kleine meisje zou ons gezin compleet maken! Door de komst van haar grote broer en zus wisten we redelijk goed wat ons te wachten zou staan en hadden we er veel zin in. Na een snelle relatief makkelijke, bevalling was ze daar! In eerste instantie ging alles prima maar helaas werd ze al snel onrustiger. Overprikkelt, verkeerde voeding, ledikant op slechte plek, we bleven het 'goedpraten'. Het slapen overdag ging inmiddels redelijk en ze was het zonnetje in huis maar zodra het avond werd... Het huilen werd schreeuwen en het voelde meer en meer alsof ze ontroostbaar was. Gek werden we er van. We slopen door het huis om haar niet wakker te maken, we zaten gespannen tv te kijken/te wachten tot die babyfoon weer zou oplichten en 'relaxen' was onmogelijk. Na bioresonantie therapie, cranio sacraal, een aardige huisarts en een onaardige huisarts wilde ik zo graag dat dit kleine meisje mij zelf zou kunnen vertellen wat er aan de hand was. Via via kwam ik bij Sylvia uit. Al grappend tegen mijn omgeving vertelde ik dat ik naar een babyfluisteraar zou gaan. Sylvia heeft door kinesiologie in combinatie met babytherapie kunnen achterhalen dat ze het prima naar haar zin had in mijn buik maar dat de bevalling voor haar veel te snel is gegaan. Tijdens een bewegingsspelletje werd duidelijk zichtbaar hoe diep de angst zat. Door hier tijd en aandacht aan te geven werd dit al tijdens de sessie veel minder. Wat een verademing! Twee uur heeft Sylvia er nodig voor gehad om ons gefrustreerde 15 maanden oude meisje om te toveren tot een ontspannen kind. Bij thuiskomst viel het manlief gelijk op dat ze 'anders uit haar ogen keek'. Na twee maanden hebben we het nog dagelijks over de zichtbare verandering bij haar. Ze is onbezorgder, maakt veel makkelijker contact, ligt ontspannen tegen ons aan, is te troosten en als ze een keer huilt in bed kunnen we het 'oplossen'. Eindelijk genieten!