Een baby maakt tijdens de zwangerschap en de geboorte veel mee. Ook de eerste uren en dagen van een mensenleven buiten de baarmoeder kunnen bijzonder veel indruk maken op een pasgeborene. Ontwikkelingspsychologen hebben in de afgelopen decennia aangetoond dat een kindje zich op zekere hoogte bewust is van zijn omgeving, ook wanneer hij in de baarmoeder leeft. Een zwangere vrouw die stress ervaart geeft stresshormonen door aan haar baby. Een bevalling is lichamelijk en emotioneel een heftige ervaring voor moeder en kind. Een baby is beperkt in zijn reacties op onverwachte en overweldigende situaties en kan zo in de problemen komen. Tijdens de geboorte kunnen angsten, reacties op stress en gedragspatronen ontstaan. Ervaringen worden in het lichaam opgeslagen als onbewuste herinneringen en die kunnen het gedrag later beïnvloeden als zo’n herinnering geactiveerd wordt. Dit kunnen fijne herinneringen zijn maar soms ook herinneringen aan een moeilijke of te snelle geboorte bijvoorbeeld.
Medische ingrepen tijdens het geboorteproces, denk hierbij aan inleiden , ruggenprik, keizersnede, gebruik van zuignap, maar ook moeilijke emotionele problemen tijdens de zwangerschap kunnen achteraf problemen veroorzaken bij de baby, maar ook later in het leven, op lichamelijk en emotioneel gebied. Angst, frustratie, woede en verdriet zetten zich als lichamelijke spanning vast.
Herkent u één of meerdere van de volgende signalen dan kan babytherapie, in samenwerking met de medische wetenschap, uw baby helpen.
-Krampjes-
-Overstrekken-
-Slecht slapen-
-Spugen, reflux-
-Voeding komt terug maar wordt weer ingeslikt-
-Eist moeder geheel op-
-Laat zich niet knuffelen, geen oogcontact-
-Snel overprikkeld zijn-
-Druk gedrag of juist te rustig-
-Huiduitslag-
-Veel huilen of zelfs krijsen-
-Huilt bij aan- en uitkleden en in bad gaan-
Babytherapie kan daarvoor een oplossing zijn. Als de baby zijn of haar verhaal kan en mag vertellen en geholpen wordt om dit te verwerken, dan is het niet langer meer nodig om deze signalen te geven. Zo wordt een gezonde lichamelijke en geestelijke ontwikkeling mogelijk.
Tijdens de behandeling ga ik samen met de ouders in gesprek met de baby. Want hoewel baby’s niet kunnen praten, kunnen ze wel communiceren. De baby vertelt hoe hij zich voelt door lichaamstaal, orgaantaal en door zijn/haar manier van huilen. De behandeling bestaat uit een intake waarin de problemen die u met uw baby heeft worden vastgesteld. Vervolgens maak ik contact met uw baby en probeer ik een veilige ruimte voor de baby te creëren waarin 'het verhaal van het lichaam' zich kan ontvouwen en voltooien. Via zachte aanrakingen op plaatsen waar de baby lichamelijke spanning vastgezet heeft, kan het zijn/haar spanning en pijn ontladen. Een geboortesimulerende massage, in een zorgvuldig op de baby afgestemd tempo, geeft de baby de kans zijn/haar pijn en angst te uiten. De baby wordt hierbij voldoende ondersteund in een veilige omgeving. Op deze manier kan de baby heronderhandelen met de stressvolle gebeurtenis en kan hij/zij een andere belevingservaring krijgen. Soms geeft de baby aan dat hij/zij meer dan één keer nodig heeft om tot verwerking van zijn emotionele pijn te kunnen komen. Mogelijk kan dit tijdens hetzelfde bezoek, of even twee weken rust en dan een vervolgafspraak. Verwijzing door huisarts of consultatiebureau is niet noodzakelijk. Het behandelen van de baby kan ervoor zorgen dat problemen in de toekomst voorkomen worden. Eventuele behandeling door fysio- manueel therapeut of osteopaat kan na deze therapie soms beter verlopen omdat de baby niet meer in zijn/haar stressreactie geactiveerd wordt waardoor de behandeling dieper door kan werken. Wij hebben dan ook onderling overleg zodat we van elkaar weten waar we mee bezig zijn.
Babytherapie is volop in ontwikkeling, vooral in landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. In Nederland is het nog betrekkelijk nieuw. Babytherapie is wetenschappelijk onderbouwd vanuit de pre- en perinatale psychologie.
Copyright © 2025 Sylvia Verduin - Alle rechten voorbehouden
Ondersteund door GoDaddy